Home
Weblogs
Over Hogerop
Shop
Contact
Login voor leden

Weblogs

Mark Hakkeling (Duosport)

Als elke schaatser even goed afzet…

Als elke schaatser even goed afzet dan wint de schaatser met het hoogste ritme. Of: Als elke schaatser in hetzelfde ritme schaatst dan wint de schaatser met de beste slag. Dit lijkt simpel maar geeft eigenlijk aan dat er een samenhang bestaat tussen een goede slag en het ritme waarin je die slag kunt rijden.

Boven zie je een afbeelding van Jan Smeekens en Pavel Kulizhnikov. Beide zeer snelle 500 meter rijders maar met een heel verschillend ritme.

Nu drie lange afstand schaatsers.

Bob de Jong en Havard Bokko (foto links) rijden in een iets hoger ritme dan Sven Kramer.

In je zoektocht naar beter gaan schaatsen is het daarom goed om te experimenteren met verschillende ritmes. Welk ritme kun je met relatief veel snelheid lang volhouden, bij welk ritme kun je goed lang druk leveren tegen het ijs?

Daarnaast zie je in de foto’s een verschil tussen de sprinters en de mannen van de langere afstanden. De sprinters zetten hun heupen direct boven de schaats om snel weer veel vermogen te kunnen leveren in de volgende slag. De mannen van de langere afstanden werken veel meer met hun bovenlichaam om langdurig goed druk tegen het ijs te kunnen geven.

Suggestie voor de kerstweek

Inrijden: 5 ronden, eerste 3 ronden echt rustig rijden, niet te diep zitten en alleen druk voelen.

Blok 1

4 maal 3 rondes, rust 200 meter (groepje niet groter dan 3, ieder een ronde op kop). Probeer een wat hoger ritme te rijden door met je bovenlichaam mee te bewegen met de richting van je schaats. Techniek: zie de afbeeldingen van de mannen van de langere afstanden. Probeer niet hun hoeken en snelheden te kopiëren(nog niet).

Blok 2

4 maal 1 ronde. Begin zoals de sprinters, heup/kont boven de schaats en veel druk in het ijs. Met grote krachtige slagen vaart maken en dan na de bocht (200 meter) overgaan op de techniek van opdracht 1 (gebruik je bovenlichaam om druk te houden op je schaats met minder energie per slag).

Blok 3

3 maal 6 rondes, in groepjes rondjes rijden en elke ronde wisselen doordat de achterste binnendoor komt. Als je binnendoor komt 20 meter voor de bocht de techniek van de sprinters toepassen om de groep voorbij te gaan. In de bocht kun je dan alweer relaxed glijden.

Terug naar overzicht met weblogs