Home
Weblogs
Over Hogerop
Shop
Contact
Login voor leden

Weblogs

Marieke en Ilona (Technische commissie)

Het schaatsseizoen (2018 ?) is weer begonnen

Na wisselende weersomstandigheden in voorjaar en zomer hebben we er helemaal zin in: op naar een echte (elfsteden) winter. Laten we maar vast beginnen op de ons vertrouwde Jaap Edenbaan.

Yes! Ondanks wind en regen, staan we weer op het ijs. Sinds 10 oktober is de ijsbaan weer open. Hogerop is weer een beetje gegroeid, alle trainingsuren die we hebben zitten meer dan vol. De groepen, twee per trainingsuur en 8 in totaal, zijn groot. Als je de groepen zo ziet staan, bijna allemaal in Hogeropkleding, dan is de omvang indrukwekkend.

Goed gedrag is het halve werk

Dat leidt ook meteen vanuit de vereniging tot het volgende aandachtspunt. We zijn niet alleen met veel, we zijn ook heel herkenbaar. Uit ervaring weten we bijna allemaal hoe irritant grote groepen op het ijs kunnen zijn. Lange slierten waar je bijna niet voorbij komt. Kletsende kluwen mensen die hun rust het liefst ver over de helft van de baan pakken. In- en uitvoegende groepen die niet op of om kijken. Zorg daarom dat we als Hogerop het goede voorbeeld geven:

  • Start en rijd altijd in kleine groepjes en niet met zijn allen tegelijk
  • Rechtop rijden en kletsen doe je aan de buitenkant van de ijsbaan met maximaal 2 tot 3 man breed
  • Kijk goed uit bij het in- en uitvoegen, geef anderen tijdig en duidelijk aan wat je van plan bent
  • Probeer lange Hogerop treinen te voorkomen
  • Houd rekening met minder goede schaatsers en pas je eigen rijgedrag daar ongevraagd op aan
  • Roep op tijd (bij voorkeur vriendelijk) als je wilt inhalen en doe dat altijd binnendoor

We hopen dat iedereen met deze regels rekening wil houden. Een goede organisatie op het ijs komt het schaatsplezier van ons allemaal ten goede.

Kwaliteit van trainen staat voorop

Een ander belangrijk aandachtspunt waar we als vereniging energie in steken is de kwaliteit van onze trainingen. Al jaren hebben we de beschikking over ervaren en gemotiveerde trainers. Zij leveren als eerste een belangrijke bijdrage aan de hoge kwaliteit van de ijstrainingen. Zij hebben veel kennis en dragen die zo goed mogelijk aan ons over. Door middel van het organiseren van een serie modules, proberen we de leden inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij jezelf verbeteren. Op die manier hopen we dat leden steeds beter in staat zijn zelf het beste uit hun trainingen te halen.

Ook proberen we met een zorgvuldige indeling van de groepen te zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. Dat is medebepalend voor hoe je de kwaliteit van de trainingen ervaart. Bij de indeling van groepen, die in overleg met de trainers tot stand komen, kijken we niet alleen naar je snelheid. Minstens net zo belangrijk is het technische niveau. En misschien wel het allerbelangrijkste is dat er binnen de groep subgroepjes van 3 tot 5 mensen zijn die aan elkaar gewaagd zijn, qua techniek en snelheid. Of je nu in de ene of andere groep geplaatst wordt, maakt dan niet zoveel uit. Als je maar voldoende schaatsmaatjes hebt. Is dat niet het geval, dan kun je dat altijd laten weten en bekijken we met elkaar wat een goede oplossing is.

Proof of the pudding

Met veel plezier trainen staat bij Hogerop op de eerste plaats. De meesten trainen dan ook meer dan 1 keer in de week. Sommigen komen wel 5 keer in actie. In de afgelopen jaren is de animo voor het marathonschaatsen toegenomen. Een mooie ontwikkeling, je kunt met vallen en opstaan de opgedane conditie en vaardigheden in een wedstrijd testen. Deelname aan lange baan wedstrijden echter is afgenomen. In het algemeen maar ook binnen Hogerop. Daar zijn verschillende verklaringen voor te geven die heel legitiem zijn. En het is ook geen heilig moeten. Je moet het alleen doen als het een toegevoegde waarde heeft. Iedereen heeft het tenslotte druk. Vanuit de vereniging willen we desondanks proberen de drempel weer wat te verlagen. In trainingen zullen de trainers wat explicieter aandacht besteden aan de relatie tussen bepaalde trainingsopdrachten en wedstrijden rijden. Dan gaat het niet alleen om het oefenen van de start. Ook duur- of snelheidstrainingen leveren daar bijvoorbeeld een bijdrage aan. Ook bekijken we of er vaker een coach of begeleider vanuit Hogerop bij de lange baanwedstrijden aanwezig kan zijn. Kees de Vrij is er ieder geval elke zondagavond. Maar ook op andere momenten zou dat prettig zijn voor degenen die rijden. Daar is dan wel een beetje kritische massa voor nodig. Het advies is dan ook om zoveel mogelijk elkaar te enthousiasmeren en je samen met anderen voor een bepaalde wedstrijd in te schrijven. Wij kijken dan wie er als coach aanwezig kan zijn.

Lekker schaatsen

Als er vragen of idee├źn zijn, hou die niet voor jezelf maar laat je horen. Het bestuur en de TC van Hogerop willen niets liever dan dat iedereen lekker schaatst en met veel plezier lid is van Hogerop! De vereniging is groot en bestaat uit uitsluitend actief sportende leden. De omvang van het bestuur is echter klein. Dat is een bewuste keus. Effectief besturen doe je niet met 10 man. Het verzoek is wel om waar nodig of wenselijk af en toe wat tijd vrij te maken om je steentje bij te dragen. Als jurylid, als initiatiefnemer van een sportieve of gezellige activiteit, als wat dan ook.

Tot slot doen we nog een oproep. Op heel korte termijn zoeken we een nieuwe penningmeester. Stan heeft het jaren met veel inzet en kundigheid gedaan. Tijd om het stokje over te geven. Inge heeft de zomer voor haar rekening genomen. Nu zoeken we iemand die bereid is deze functie voor een aantal jaren op zich te nemen. Wie meldt zich aan?

Marieke Soeters

Terug naar overzicht met weblogs